Tobruk

Novinky

Tisková zpráva: Hercům Tobruku je v Dědicích u Vyškova horko jako v Africe

20. 07. 2007

Do 24. července bude ve Vojenském výcvikovém prostoru Dědice u Vyškova probíhat osmidenní výcvikový kurs pro herce chystaného válečného dramatu Václava Marhoula Tobruk.

V mundurech, prachu, potu a nesnesitelném vedru se třináct režisérových svěřenců dobrovolně připravuje na náročné natáčení v Tunisku, které začne 2. září.

„U nás v Česku není zvykem herce připravovat na film přímo v terénu a drilovou formou. V Americe je to ale u válečných filmů naprosto běžné – vzpomeňme na Četu Olivera Stonea, který nechal herce válet se tři týdny v bahnu v pralesích. Mým cílem je herce, kteří neabsolvovali vojenskou prezenční službu, připravit na ještě horší podmínky v Africe, kde je čeká pětačtyřicetistupňové horko,“ vysvětluje Václav Marhoul důvody toho, proč spolu s profesionálními instruktory nutí herce v těchto tropických teplotách vykopávat úkryty v poli prachu nebo se pařit v šedesátistupňovém vedru v plynové masce. „Netrápíme je bezdůvodně. Chci, aby se do pocitů vojáků vžili a měli pravdivé a autentické zážitky. Aby když budou mít ve scénáři větu „Radši se střelím do nohy, než abych tady zůstal“, věděli, o čem mluví. Před výcvikem to pro ně byla věta čistě technického charakteru. Po čtyřech dnech kursu si troufám tvrdit, že jí rozumí.“

S herci zvyklými na komfort a vlídné zacházení se prostě nikdo nemazlí. Spí maximálně tři hodiny denně – vstávají v šest a v noci jsou buzeni na noční cvičení. Jídlo mají jen na příděl, ráno mají deset minut na snídani a koupel. Není čas zvládnout obojí – takže si musejí vybrat. Civilní oblečení a mobily museli odevzdat s příjezdem do areálu. Spojení s rodinou neexistuje. „Stýská se mi. Mám desetiměsíčního syna. Až mu bude rok, budu někde v poušti v Tunisku,“ posteskl si Kryštof Rímský. Zakázaný je samozřejmě veškerý alkohol, neomezený přísun mají herci pouze cigaret a vody. Tu jim jejich instruktoři při cvičení přímo vnucují. Kromě jediné menší komplikace v podobě odchodu jednoho z herců, který tlak a zátěž psychicky nevydržel, si ovšem režisér herce moc pochvaluje. „Nestěžuju si, spíš naopak, skvěle si u toho čistím hlavu,“ říká jedna ze známějších tváří v hereckém ansámblu Matěj Hádek – a mluví asi za všechny. Přestože je na nich znát únava, která se bude každým dnem ještě stupňovat, do každé činnosti se vrhají s vervou a vypadají spokojení sami se sebou.
Po pěti výcvikových dnech, ve kterých herci absolvují mj. ženijní, zdravotnickou či střeleckou přípravu, je čekají tři dny komplexního výcviku. Stráví je v krásných a člověkem nedotčených lesích dědického vojenského areálu, kde budou samozřejmě i nocovat. Po zhruba měsíční pauze se koncem srpna přesunou na místo činu: do Tuniska. Týden před samotným natáčením je v poušti čeká druhý kurs se stejným zaměřením jako ten dědický, bude však navíc koncipován přímo pro potřeby pouštní bojové činnosti. V parnu a daleko od civilizace stráví štáb celkem dva měsíce. Následovat bude natáčení trikových sekvencí a krátké dotáčky v barrandovském studiu. Premiéra Tobruku je plánována na 10. září 2008.

zpět