Tobruk

Napsali o nás

Herce Marhoulova filmu Tobruk prověří výcvik

Devět dnů tvrdého vojenského výcviku ve Vyškově čeká skupinu českých herců, kteří budou hrát v chystaném filmu scenáristy, režiséra a producenta Václava Marhoula Tobruk. Válečné drama se bude natáčet na podzim v tuniské poušti.

 Dvanáct herců, kteří ztvární československé vojáky bránící roku 1941 libyjské město Tobruk před německou a italskou armádou, čeká příští týden základní vojenská příprava. Nikdo z nich totiž neabsolvoval vojenskou prezenční službu, takže se budou muset ve Vyškově seznámit, jak vůbec vojenský život vypadá.

 'Stráví mnoho týdnů v poušti a budou žít jako vojáci ve stanech. Odevzdají civil, budou si sami vařit a pečovat o zbraně,' řekl ČTK Marhoul, který je majorem v záloze. Hercům zabaví hned při nástupu mobily a vyhlásí prohibici, příděl jídla bude limitován a jen vody bude dostatek.

 Herci budou muset při natáčení zvládnout pětačtyřicetistupňová vedra ve stínu, přítomnost zmijí a škorpionů, průjmová onemocnění i ponorkovou nemoc.

 Hlavním partnerem Marhoulova filmu je armáda, která darovala 12 miliónů korun. Podle Jana Pejška z ministerstva obrany proběhne výcvik herců podle podobného scénáře jako kurzy přežití, které každoročně armáda pořádá pro novináře. Herci si skutečně 'sáhnou na dno', protože budou v jednom kole deset hodin denně a v noci je budou čekat fingovaná přepadení či pěší přesuny.

 V roli hlavního hrdiny by měl debutovat 25letý Jan Meduna, ve filmu by si měl zahrát také např. Robert Nebřenský, známý jako frontman skupiny Vltava a člen divadla Sklep, či herec Matěj Hádek, který účinkoval v nedávno diskutovaném válečném filmu Operace Silver A.

 Podle Marhoula není účelem kurzu ve Vyškově jen základní vojenská příprava herců, ale také navození atmosféry pro plánované natáčení filmu v Tunisku. 'Zároveň si herci ověří své vlastní fyzické a psychické hranice. Proto se v průběhu kurzu podrobí sérii testů u vojenského psychologa,' uvedl Marhoul.

 Vyškovský kurz je prvním ze dvou, které jsou pro herce filmu Tobruk naplánovány. Na konci srpna, týden před samotným natáčením, projdou v tuniské poušti dalším vojenským školením.

 Válečný snímek, jehož rozpočet se pohybuje okolo 80 miliónů korun, by měl přijít do kin příští rok v září.

Právo | 11. 07. 2007 | Oldřich Danda

zpět >>