Tobruk

Napsali o nás

Marhoul už je v Tunisku

Týdenní vojenské cvičení, které předchází dvouměsíčnímu natáčení filmu Tobruk, podstupuje v těchto dnech v Tunisku třináctičlenný herecký tým pod vedením režiséra Václava Marhoula.

 Válečné drama Tobruk je připomínkou jedné z kapitol druhé světové války: na podzim roku 1941 bránili příslušníci Československého pěšího praporu po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye - Tobruk. Do této situace umístil Marhoul komorní příběh několika vojáků uprostřed drsné africké pouště.

 S herci (Jan Meduna, Robert Nebřenský, Michal Novotný a další) a štábem odcestoval do Tuniska také 'trenér' týmu a vojenský veterán plukovník Karel Klinovský, který jej cvičil už ve Vyškově, a lékař Jaroslav Pecháček. Na aktéry čeká natáčení v poušti v regionu Douz, kde hrozí sem tam nějaká ta písečná bouře, pracovat budou při teplotách blížících se ve dne padesáti stupňům, v noci šplhajícím ke třicítce.

 Kameramanem Tobruku je Vladimír Smutný, který bude natáčet na klasickou filmovou 'pětatřicítku'. Kromě tuniských exteriérů čeká filmaře v listopadu čtrnáct dnů v pražských ateliérech. Premiéra je plánována na 10. září 2008.

Právo | 30. 08. 2007 | (míš)

zpět >>