Tobruk

Napsali o nás

Štáb filmu Tobruk odcestoval natáčet do tuniské pouště/Štáb filmu Tobruk bude natáčet v drsné Africe

Krev, pot a slzy slibuje scenárista, režisér a producent Václav Marhoul hercům svého připravovaného filmu Tobruk, s jehož natáčením začne 2. září v tuniské poušti. Už v pátek pozdě večer tam s nimi odjel, protože je prověří dalším výcvikovým kurzem, podobným tomu, na kterém je potrápil v červenci na výcvikové základně NATO ve Vyškově. Tentokrát ovšem bude kurz zaměřen na podmínky bojové činnosti v poušti.

Mezi třináctkou statečných, z nichž žádný neprošel základní vojenskou službou, jsou například herci Jan Meduna, Michal Novotný, Petr Lněnička, Robert Nebřenský, Matěj Hádek a Kryštof Rímský. Stráví mnoho týdnů v poušti a budou žít jako vojáci ve stanech. Odevzdají civil, budou si sami vařit a pečovat o zbraně. Vedle náročného natáčení je čekají pětačtyřicetistupňová vedra ve stínu, zmije, škorpioni, průjmová onemocnění i ponorková nemoc.

"Jsem trošku ve schizofrenní situaci, ale věřím hercům, štábu i tomu, že natočíme dobrý film," řekl Marhoul před odletem novinářům na ruzyňském letišti v Praze. A pak už jen líčil katastrofické zprávy, které z Tuniska dostává. Práci tam prý komplikují písečné bouře, které už zničily příjezdové cesty na místo natáčení i stany. Ve druhé oblasti, kde se bude filmovat, se kopají zákopy ve vápenci a vypadá to tak, že je štáb bude muset kvůli bělosti stříkat barvou.

"Kontejnery s materiálem se omylem ocitly ve Valencii. A problémy jsou ze strany tuniské armády i s našimi cvičnými zbraněmi," dodal Marhoul, který není nadarmo majorem v záloze. Je odhodlán vyhlásit prohibici a limitovat příděly jídla. Jen vody má být na rozdíl od skutečných válečných událostí před 66 lety dostatek. Režisér lituje ty z herců, kteří budou muset natáčení v Tunisku vzhledem k závazkům na divadelních scénách na několik dnů opustit a odjet do Prahy. "O to bude jejich návrat těžší," podotkl.

Marhoulův Tobruk připomene málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav ovládaný spojenci. Premiéra snímku s rozpočtem 80 milionů korun bude 10. září 2008. Desetinu této částky poskytli slovenští partneři. Vzhledem k tomu proběhne premiéra v Bratislavě už koncem srpna.

Štáb, ve kterém bude 25 Čechů a 15 Tunisanů, se vrátí do Prahy až začátkem listopadu. V poušti vznikne 95 procent všech záběrů, zbytek Marhoul natočí v pražském studiu. Výhradně mužské obsazení filmu bude mluvit česky, z plátna se ozve i angličtina a polština.

ČESKÉNOVINY.CZ, TÝDEN.cz | 24. 08. 2007 | ČTK

zpět >>