Tobruk

Napsali o nás

Tobruk - film, show i pocta

KDYŽ ČECHOSLOVÁCI BOJOVALI V AFRICE Režisér Václav Marhoul a jeho spolupracovníci přijeli včera do kraje představit nový český film Tobruk. Na hradeckém náměstí byly k vidění vojenské fordy z druhé světové války i komparsisté v dobových uniformách.

Hradec Králové - Vojenské fordy z druhé světové války i komparsisty oblečené do anglických uniforem, v nichž českoslovenští vojáci bojovali u Tobruku, mohli včera vidět lidé na Velkém náměstí v Hradci Králové. Akce propagovala nový český válečný film Tobruk Václava Marhoula. Na náměstí byla k vidění i současná vojenská technika a vojáci předvádějící boj zblízka.
V uniformách, které za druhé světové války nosili českoslovenští vojáci v Africe, přijeli včera do Hradce také komparsisté, kteří strávili před rokem měsíc v africké poušti, kde se film natáčel.
"První dva tři dny v Africe jsme mysleli, že asi nepřežijeme. Bylo strašné horko," vzpomínali Tomáš Kykal z Litomyšle a Jan Žabka z Prahy.

Jak vyzrát na škorpiony?
V prvních dnech se proto prý drželi stále ve stínu a pili až dvanáct litrů vody denně. Postupně objem snížili "jen" asi na osm litrů. "Když jsme po měsíci přijeli domů, dlouho jsem vodu nemohl ani vidět," tvrdí Kykal. Přesto si zvykli. "Po několika dnech se nám vnímání teploty posunulo, takže jsme pak běhali třeba i v pětapadesáti stupních Celsia na překážkové dráze," řekl Žabka a dodal, že po třech týdnech na Sahaře se dokonce ráno, kdy teplota vzduchu klesla jen na dvacet stupňů, pod dekami klepali zimou.
Při natáčení se naučili i to, jak se v poušti vyhnout škorpionům a podobné havěti. "Odchytli jsme hned na začátku jednoho Tunisana a nalili jsme mu trochu slivovice. Poradil nám, že v místnosti, kde spíme, nesmíme mít ani drobek jídla. To jsme přísně dodržovali, jen herci hlavních rolí moc ne. Jednou vyháněli z ložnice i dvanáct škorpionů," líčil Žabka.
Rada, že v poušti je nejlepší se nemýt, prý moc dobrá není. "Naopak, každý večer jsme i prali. Naše šaty totiž byly doslova plné bílých map ztvrdlé soli z potu. Ta způsobuje malé oděrky, které v Africe okamžitě začnou hnisat," řekl Kykal.

V dunách četli i Klapálka V Marhoulově filmu účinkuje asi třicet nadšenců z klubů vojenské historie a československého odboje. "Hrajeme tam víc rolí, třeba strážné, vojáky při přesunech vojsk, dozorčí a podobně. Škoda jen, že z třiceti dnů natáčení je ve filmu jen dvacet minut," posteskli si komparsisté.
Viktor Staněk si myslel, že se při natáčení připraví na maturitu: "Učení jsem ani nerozbalil. Naopak jsme tam všichni hltali knihy generála Klapálka a klasiku jako Pahorek nebo Válčil jsem v poušti."
Komparsisté a vojáci dnes svou road show představí i v Novém Městě nad Metují. Drama Tobruk tam slavnostně otevře zrekonstruovaný sál Kina 70. Ještě před projekcí zahraje před kinem Vojenská hudba Hradec Králové.
V 15 hodin v Novém Městě otevřou také výstavu o Karlu Klapálkovi. "Chtěli jsme dnešním dětem a mladým ukázat opravdového hrdinu, který nikdy neztratil víru v naši republiku. Děti dnes znají jen hrdiny akčních filmů, kteří jsou často až neskuteční. Ale Karel Klapálek byl ten, kdo opravdu velel v Tobruku českým vojákům a vítězil," říká organizátorka výstavy a pracovnice dětského oddělení novoměstské knihovny Eva Maurová.

Mladá fronta Dnes / 16.09.2008 / PETR BROULÍK | 06. 10. 2008 |

zpět >>