Tobruk

Napsali o nás

Akademie vyslala do boje o Oscara film Karamazovi

Českým zástupcem v boji o Oscara bude film Karamazovi. Snímek režiséra Petra Zelenky vybrala Česká filmová a televizní akademie. Nominace na slavné ceny budou oznámeny 22. ledna 2009, o vítězích se rozhodne o měsíc později v Los Angeles.

Do užšího výběru filmů pro oscarovou kategorii Nejlepší cizojazyčný film s premiérou uvedení od 1. října 2007 do 30. září 2008 se dále probojovaly i Tobruk Václava Marhoula a Venkovský učitel v režii Bohdana Slámy.

"Uvedené tři nejúspěšnější filmy by byly dobrými reprezentanty naší kinematografie," řekl ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler.

Čtyřdílnému románu o otcovraždě Fjodora Michajloviče Dostojevského pomohla na filmové plátno dramatizace Evalda Schorma a inscenace pražského dejvického divadla. Přesto se zpracování liší.

Štáb se usadil v ocelárně v Hrádku u Rokycan. Jeden den se točilo i v Polsku. Nastudování hlavních rolí nebylo náročné, ústřední postavy si zahrálo dejvické obsazení - v čele s Ivanem Trojanem.
"Troufám si říci, že je to dosud nejlepší jeho role. Sám sebe čili Trojana hraje civilně a starého Karamazova s nadsázkou. Ale i David Novotný či Radek Holub v rolích synů, to je vyloženě radostná záležitost," prohlásil dříve Zelenka. Karamazovi vstoupili do českých kin 24. dubna.

Loni byl do boje o zlatou sošku poslán snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Ten se ovšem nedostal do nominace americké poroty. Vítězem kategorie o nejlepší cizojazyčný film se stal režisér Ruzowitzky s filmem Ďáblova dílna. Oscary však ovládl thriller Tahle země není pro starý.Češi se mohli radovat z vítězství Markéty Irglové, která si s partnerem Glenem Hansradem odnesla Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z nízkorozpočtového filmu Once.

24. září 2008 / iDNES.cz | 06. 10. 2008 |

zpět >>