Tobruk

Napsali o nás

Válečné drama Tobruk ocenili po akademicích také čeští kinaři

Začíná to vypadat, že válečné drama Tobruk sbírá ceny jako na běžícím pásu. Po třech Českých lvech a nominaci na "evropské Oscary" se mu dostalo ocenění taky od českých kinařů. Ti udělili svou letošní výroční cenu za nejlepší režii Václavu Marhoulovi.

Originální ocenění - plastiku ve tvaru ženského torza z litého skla ze sklárny Ajeto v Lindavě – převzal Václav Marhoul osobně během slavnostního večera v Novém Boru.

Novoborská akademie spojených kinematografií, která ó cenách rozhoduje, již osm let sdružuje vedoucí přibližně osmdesáti jednosálových kin z celé České republiky.

Ti každoročně hlasují o udělení výročních cen pro české filmy v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herec, nejlepší herečka. Cenu získává také nejúspěšnější film ve filmové distribuci.

"Sami tvůrci přiznávají, že naše ocenění pro ně mají jednu velkou přednost. Nejde o cenu kritiků, ani akademiků, ale lidí, kteří s filmem pracují, ve svém kině jej vidí několikrát, takže mají čas a možnost zamýšlet se nad ním," vysvětlil Radovan Novotný, vedoucí kina v Novém Boru.

Válečné drama Václava Marhoula Tobruk se odehrává v roce 1941 v severoafrické poušti. Inspirovala jej kniha Stephana Cranea Rudý odznak odvahy a také skutečné osudy dobrovolníků československého praporu bránícího za 2. světové války na straně spojenců strategický libyjský přístav Tobruk obležený Němci a Italy.

Film, oceněný třemi Českými lvy, doporučila Evropská filmová akademie do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen 2009. Ty budou oznámeny 7. listopadu na mezinárodním filmovém festivalu v Seville. Vyhlášení vítězů 22. ročníku se uskuteční 12. prosince v německé Bochumi.

iDnes.cz | 12. 10. 2009 | http://kultura.idnes.cz/valecne-drama-tobruk-ocenili-po-akademicich-take-cesti-kinari-p5t-/filmvideo.asp?c=A091012_114717_filmvideo_tt

zpět >>