Tobruk

Napsali o nás

Tobruk reprezentuje českou kinematografii na mezinárodních festivalech

Válečné drama Tobruk režiséra Václava Marhoula se stále těší velkému zájmu organizátorů prestižních filmových přehlídek v zahraničí.

Ruskému publiku se film, vyprávějící o hrdinství československého dobrovolnického praporu bránícího za 2. světové války severoafrický přístav Tobruk, představí na festivalu First International Film Forum (2. - 5. května v Petrohradě). Ministerstvo kultury Ruské federace a město Petrohrad tuto přehlídku nejlepších válečných filmů ruské a světové kinematografie pořádají při příležitosti velkolepých oslav 65. výročí konce II. světové války. Tobruk bude promítán dvakrát, 3. a 4. května. „To, že byl Tobruk vybrán právě na takovouto žánrovou prestižní přehlídku, považuji za ocenění, které si zaslouží hlavně naši veteráni. Jsem opravdu rád, že vedle filmu samotného a jeho, řekněme, poselství, se mnoho dalších lidí seznámí také s naší pohnutou, a v případě Tobruku, pozapomenutou historií,“ okomentoval tento úspěch režisér, scenárista a producent snímku Václav Marhoul.

Českou kinematografii bude Tobruk reprezentovat na festivalu EuroCine 27. Cílem tohoto mimořádného projektu (podpořeného Media Plus Program EU) je představit veřejnosti tvorbu evropských režisérů. Letošní ročník se uskuteční 9. května. Právě v tento jediný den bude v kinosálech společnosti UGC po celé Evropě promítnuto celkem 27 vybraných filmů – zástupců 27 členů Evropské unie. Projekce se konají v Madridu, Paříži, Lyonu, Bruselu, Štrasburku a Římě, v loňském roce je jen v Bruselu navštívilo více než 6 000 diváků. „Pro každého tvůrce je důležité, že se jeho filmu dostane přijetí i za hranicemi a že je mu umožněno, aby v rámci EU reprezentoval svojí národní kinematografii - v tomto případě vlastně celou Českou republiku. To je opravdu skvělé,“ dodává Václav Marhoul.

2media.cz | 30. 03. 2010 |

zpět >>